Weatheren

Verwerings Technieken 

Airbrush

Voordeel van airbrushen is dat de verf zeer fijn verdeeld wordt, waarbij je de mate van vervuiling op eenvoudige manier kan doseren zonder aanzetten te gaan zien op het te behandelen oppervlak. De verf breng je zo dun op dat het zelfs mogelijk is om de teksten die de fabrikant met zorg heeft aangebracht te kunnen blijven lezen.

 Met de airbrush bereik je resultaten die met een kwast niet of haast niet kan bereiken. Ook kan je met 1 kleur heel veel verschillende kleur nuances maken op het te behandelen wagonnetje of locomotief. Dit omdat je eigenlijk allemaal dunne transparante lagen aanbrengt die elkaar mooi overlappen

 

Drybrush

Het aanbrengen van verfpigment op uitstekende delen van je model om zo diepte te creëren.

De truc van het drybrushen is dat je de kwast zo vaak af moet vegen op een doek of keukenrol, totdat je denkt dat er geen verf meer afkomt. Dan ga je het model behandelen je zal zien dat er dan nog voldoende verf opzit om het gewenste resultaat te behalen. Door het drybrushen worden de hogere delen van het model beter zichtbaar en komen al de details beter naar voren.

Als je dit goed doet krijg je nauwelijks strepen en bereik je nagenoeg het effect van een airbrush. In begin niet te veel druk uitoefenen op de kwast anders krijg je een te streperig resultaat.Let wel op, het is op deze plaatsen dat de verf het snelste zal afblotten en verbleken, vandaar dat de kleur waarmee je gaat drybrushen lichter moet zijn als de grondkleur.

Het is dus meer en vaker het object met de kwast behandelen.

Als je te snel wilt gaan werken en de kwast niet goed genoeg van verf ontdoet dan zal de verf te dekkend opgebracht worden en bereik je niet het beoogde resultaat. Zeker zo belangrijk is de kwast, deze moet voldoende stijfheid hebben om te drybrushen (vorm van borstelen) maar zeker ook weer niet te hard anders krijg je zo wie zo te veel strepen. Als je een nieuwe kwast gaat gebruiken knip je er steeds een stukje af  tot de kwast voldoende stugheid heeft zodat je er goed mee kan werken.

 

Preshaden (aanbrengen van schaduw)

Is een model behandelen, welke is behandeld, met een donkere wash laag. Dit doe je met lichtere kleuren aan te brengen  met de drybrush techniek.

Preshaden kan ook worden gedaan met een airbrush, je spuit het object helemaal in een donkerdere kleur, waarna drybrush handeling en of de volgende spuitlaag er pas overheen gaat. Als je deze volgende kleur net niet helemaal dekkend aanbrengt en de onderliggende donkere kleur langs randen en diepere delen de donkere kleur heel subtiel laat doorschijnen heb je al een mooi effect  waardoor er diepte ontstaat.

 

Werken met krijt

Met het werken met krijt of pigment kan je weer andere effecten bereiken die met drybrush en of de airbrush niet kunnen. Pigment  gebruik je  meestal op daken en ook bijvoorbeeld op de looproosters van de wagons.

Omdat je daadwerkelijk met een droge stof bezig bent ziet het er erg realistisch uit. Hoe kan je ook beter het effect van stof benaderen dan stof te gebruiken.

Je kan echte pigment poeders, maar je kan ook heel goed pastel krijtjes gebruiken. De krijtjes gebruik je niet zo, maar daar maak je eerst een poeder van . Dit kan d.m.v. met krijtje over schuurpapier tegaan zodat je een fijne poeder krijgt. Het poeder dat je dan hebt is erg geschikt om het model de finishing touch te geven. Dit kan je doen met een fijn penseeltje of met een wat grovere kwast het poeder te tamponneren op de plaats waar je de kleur aan wilt brengen. Het teveel aan poeder blaas je eenvoudig weg.

Het is aan te raden om een beschermlaag aan te brengen, bij voorkeur een matte vernislaag. dit kan met een met de kwast of airbrush.

 

Wet wash

Is niets anders dan het model in te smeren met een zwaar verdunde verf.  Dit doe je meestal om diepte en schaduw effecten te creëren.

Deze techniek is heel mooi te gebruiken bij bijvoorbeeld de houten vloeren in open bakwagens , zijkanten van de gesloten goederenwagons, accentueren van kieren en naden, voegwerk tussen stenen enzovoort. Deze methode is bijvoorbeeld ook zeer geschikt om roest op bijvoorbeeld draaistellen aan te brengen.

Verdun de donkere verf zeer zwaar, en dan met een penseeltje aanbrengen op de delen die je donkerder wilt maken. Je hoeft dan geen kracht op het kwastje uit te oefenen doordat de verf erg dun is doet de natuur zelf zijn werk de verf zal netjes langs de randjes en in de kiertjes vloeien. Het teveel aan verf kan eenvoudig met een doekje of een wattenstaafje worden weggenomen.

De dichtheid van de kleur is bij deze methode heel erg afhankelijk van de mate waarin de verf wordt verdund

 

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 09-12-2016